Lezen is fijn, lezen stimuleert de taalontwikkeling en het taalgevoel en voorlezen is een leuke én zinvolle tijdsbesteding voor je kind. Lezen is zeker niet saai, want er is heel veel keuze op het gebied van kinderboeken. De onderwerpen in kinderboeken zijn gevarieerd en hebben vaak betrekking op hun belevingswereld. Voor elke leeftijdsfase is er wel een geschikt boek te vinden.

90% van de ouders lezen hun kinderen voor maar sommige ouders vinden het onzin of hebben er geen tijd voor, ik ga jullie vertellen wat de voordelen van het voorlezen zijn.

De taalontwikkeling

Jonge kinderen leren nieuwe woorden van simpele plaatjesboeken. Doordat ze zien hoe iets er uitziet als je het benoemt, leggen ze het verband tussen het ‘ding’ en het woord dat daarbij hoort. Dit simpele aanwijsspelletje is ook heel leuk voor de kleintjes die nog niet kunnen praten. Want kleine kinderen herkennen woorden al maanden voordat ze die zelf kunnen uitspreken. Als je kindje iets ouder is, kun je beginnen om een boekje met korte teksten voor te lezen. Zo leert je kind hoe een goede zin is opgebouwd. Als je kindje weer iets ouder is, kun je met hem praten over een boekje. Hij leert dan op een leuke manier actief met taal om te gaan. Voorleesboekjes die rijmen bevorderen ook de taalontwikkeling en het gevoel voor taal.

Concentratie

Kinderen willen de hele wereld ontdekken. Daardoor zijn ze vaak tegelijkertijd met allerlei dingen bezig. Boekjes lezen is één van de dingen die echt concentratie vereist. Als je kindje iets ouder is en korte verhaaltjes leuk begint te vinden, kun je het kind op een speelse manier ‘trainen’ in het concentreren. Je zult merken dat dit vanzelf gaat. Als je kind het boekje leuk vindt, zal hij er helemaal in opgaan. De plaatjes samen met de tekst zullen hem meenemen in het verhaal.

Rust krijgen

Juist omdat een baby of peuter zich vanzelf concentreert op een boekje, heeft hij even geen oog voor andere dingen om zich heen. Hij heeft tijd om even lekker bij te komen. Daarom is voorlezen ook een van de ouderwetse trucs om kinderen op bed te leggen!

Stimuleert de fantasie

Peuters zijn heel erg bezig met het ontwikkelen van hun fantasie. Soms lijkt het wel alsof ze in een fantasiewereld wonen. Die ontwikkeling is erg belangrijk. Boekjes zijn de ideale plaats waar alles kan gebeuren. De held uit het verhaal kan alles waar je kindje alleen maar van kan dromen. De wereld in een boekje is precies zoals jouw kindje de wereld graag zou zien. Vol met kleur, gekke dingen en altijd met een goed einde. Kies daarom ook boekjes voor je peuter die passen in zijn belevingswereld.

Wereldkennis

Met wereldkennis wordt niet de encyclopedie over onze aarde bedoeld, maar de gewone dingen om ons heen. Dingen die we allemaal meemaken of doen, maar die voor je kindje spannend zijn. Denk aan boodschappen doen, slapen gaan, logeren, seizoenen, de speeltuin, de dierentuin etc.

Waar moet je op letten tijdens het voorlezen

Veel ouders lezen voor bij het slapen gaan, maar voorlezen kan op ieder moment van de dag. Wel is het goed om de rust te nemen om voor te lezen en het liefst ook een rustige omgeving te kiezen om voor te lezen. Hoe lang er voor gelezen wordt hangt vooral af van het kind. Kinderen geven zelf duidelijk aan wanneer hun aandacht verslapt. Bij jonge kinderen is het beste om te kiezen voor een kort verhaal zodat het verhaal in een keer uitgelezen kan worden. Bij jonge kinderen is het ook belangrijk aandacht te besteden aan de plaatjes in het boek. `En herhaling vinden jonge kinderen erg leuk. Het is dan ook goed een boek meerdere keren te lezen. Kinderen leren hierdoor het verhaal beter begrijpen en leren voorspellen wat er gaat gebeuren. Tijdens het lezen vragen de kinderen veel over de situatie die dan voorkomt, zo merk je dat de kinderen echter wel met het verhaal bezig zijn.

Voorlezen heeft eigenlijk geen nadelen, het is goed voor het kind en ook nog erg leuk om te doen!

bron: Patty van de Graaf, niveau 4 BBL

  • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2023 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel