Veel kinderen in de leeftijd van 0-5 hebben een knuffeldier, of kortweg knuffel, die overal mee naar toe gaat. Knuffels bieden troost en geborgenheid. Knuffels en duimzuigen hebben dezelfde functie. Beiden bieden jouw kleintje troost op de momenten dat jij niet aanwezig bent.

Waarom zijn knuffels (poppetjes,lapjes e.d) belangrijk voor een kind?
Er wordt gezegd dat baby's al in de baarmoeder duimen. Sommige deskundigen zien duimen en het sabbelen op een lapje als een vorm om de zuigdrang te bevredigen. De baby laat dit gedrag zien in de periode tussen twee borstvoedingen. Wat de reden ook is het duimen, knabbelen en sabbelen geeft de baby rust. Rust en geborgenheid die er voor zorgen dat de baby gemakkelijk in slaap valt. Later als je kindje de wereld gaat ontdekken zal het sabbellakentje of doekje vaak worden ingeruild voor een (pluchen) knuffel.

Niet alle kinderen hebben een knuffel
Waarom het ene kindje wel voor een knuffel kiest en het andere kindje niet, is vaak niet duidelijk. De behoefte aan een knuffel komt voort uit het afwezig zijn van de ouder(s). In onze cultuur slapen kindjes apart van hun ouders. Ook worden kindjes niet de gehele dag meegedragen, tegen het lichaam van de moeder. In andere culturen waar wel sprake is van een voortdurend lijfelijk contact tussen kind en moeder, hebben baby's niet of nauwelijks een behoefte aan knuffeldieren. In deze culturen komt duimzuigen overigens ook nauwelijks voor.

Troost,rust en geborgenheid
Kindjes leren al snel dat moeder niet altijd aanwezig is. Je baby gaat daarom opzoek naar een alternatief. Het alternatief is een duim of knuffel. Voordeel van een knuffel is dat deze wel overal mee naar toe kan. Je baby zal de vertrouwde eigenschappen van zijn ouders toe-eigenen aan de knuffel. Ook kan een knuffel troost geven. Meestal wordt de afhankelijkheid van een knuffel groter als je kindje moe of ziek is.

Als je kindje vanaf ongeveer de 8e maand de wereld gaat verkennen, zal dat enorm spannend zijn. Zo spannend zelfs dat je kleintje liever niet alleen gaat. Een knuffel beidt hier de oplossing. Sabbelde je kindje eerder nog op een doekje of lapje? Tijdens de ontdekkingstochten gaat de favoriete knuffel mee.

Favoriete knuffel
De meeste kindjes hechten sterk aan een speciale knuffel. De favoriete knuffel gaat overal mee naar toe. Bij angst of spanning biedt de knuffel troost. Vaak wordt de troostfunctie niet door de knuffel in zijn geheel vervuld, maar bijvoorbeeld vooral door de oortjes. Naarmate de knuffel meer gebruikt wordt zal je kindje ook steeds meer aan de geur van de knuffel gaan hechten. De knuffel regelmatig wassen voorkomt dat je kindje alleen nog maar die ene "vieze" knuffel wil. Indien verkrijgbaar kan het verder nuttig zijn meerdere exemplaren te hebben van dezelfde 'favoriete' knuffel. In dat geval is er een alternatief als er gewassen wordt of als de knuffel kwijtgeraakt is.

Fopspenen
Voor sommige kindjes kan een fopspeen een alternatief zijn voor een knuffeldier. Veel ouders vinden dat hygiënischer, omdat ze gesteriliseerd kunnen worden.

Afbouwen
Afhankelijkheid van een knuffel is helemaal niet erg. Vaak geeft het kindjes juist extra zelfvertrouwen. Natuurlijk moet je je kindje ook altijd zelf blijven troosten. Vanaf 2 jaar kun je eventueel wel beginnen met het afbouwen van de afhankelijkheid. Maak afspraken met je kindje wanneer de knuffel wel of juist niet mee mag. Leg de knuffel op een vaste 'veilige' plek als deze niet mee mag.

bron: Babykeur.nl ©
  • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2024 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel