De meeste kinderen kunnen zichzelf aankleden als ze ongeveer twee of drie jaar oud zijn. Misschien wil je kind ook graag zelf bepalen wat hij draagt. Soms is dat niet altijd wat je als ouder in gedachten had.

Stimuleren

Natuurlijk is het goed dat je kind zichzelf kan aankleden. Je hebt dan ’s ochtends minder tijd nodig om je kind te verzorgen. Als je kind nog geen interesse toont in het zelf aankleden, dan kun je dat stimuleren. Je kunt je kind bijvoorbeeld meer laten bepalen welke kleding hij leuk vindt en wat hij graag draagt.

Kledingkeuze

Allereerst is het verstandig om je kind te laten oefenen met ‘makkelijke kleding’. Dus bijvoorbeeld broeken en jurkjes met elastiek en truien met een wijde hals. Liever geen ingewikkelde knoopjes, ritsjes, gespen, sluitingen of touwtjes. Pas als je kind wat ouder is, wordt hij daar handiger in.

Binnenstebuiten en andersom

Jonge kinderen begrijpen soms niet het verschil tussen de binnen- of buitenkant van kleding. Ook een linker en een rechter schoen kan verwarring opleveren. Als je kind dus zijn T-shirt binnenstebuiten heeft aangetrokken en trots is op zijn prestatie, dan kun jij dat ook zijn!

Helpen

Natuurlijk mag je je kind wel helpen bij het aankleden. Het gaat erom dat je kind steeds beter leert zichzelf aan te kleden. Maar ook wanneer je kind zichzelf goed kan aankleden, kan het zijn dat hij toch graag door jou geholpen wordt. Hij vindt dat waarschijnlijk fijn en het is misschien ook een manier van aandacht vragen. Je kunt je kind helpen, maar ook prijzen of belonen zodra hij zelf iets aantrekt. En daarnaast kun je ook je kind bijvoorbeeld aan de ontbijttafel juist wat meer aandacht geven.

Controleren

Nadat je kind zichzelf heeft aangekleed, is het goed om toch nog even te controleren of hij zijn hemd of sokken niet is vergeten. Natuurlijk kun je een compliment geven voor alles wat wel goed gegaan is.

  • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2024 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel