Voor veel ouders zal het herkenbaar zijn. Peuters of kleuters die hun geen brood of geen groente willen eten, hun bord niet leegeten, alleen maar om snoep vragen... Met misschien veel strijd aan tafel, huilende kinderen, ongeruste ouders.

Natuurlijk kunnen er lichamelijke problemen zijn waarom je kind slecht eet. Slikproblemen, allergie, darmklachten. In de meeste gevallen weten ouders wel of daar sprake van is en is contact met een arts natuurlijk vanzelfsprekend. Maar, er zijn heel veel gezonde peuters en kinderen die simpelweg weigeren om te eten, of niet alles eten wat hun ouders zouden willen dat ze zouden eten.

Gaat het echt zo slecht met eten?

Soms maken ouders zich zorgen omdat hun kind naar hun idee niet genoeg eet. Vergis je echter niet in hoe weinig
sommige gezonde kinderen nodig hebben. Ongemerkt gaat er overdag vaak toch wel wat naar binnen (stukje worst bij de bakker, krentenbol, stukje kaas). En wat een kind de ene dag niet eet haalt het de volgende dag misschien wel weer in.

Als je kind gewoon groeit en als ze gewoon lekker speelt en lichamelijk bezig is, is er wat dat betreft weinig aan
de hand. Een kind groeit het eerste jaar ontzettend hard: gemiddeld van 3 naar 10 kilo. Van het eerste naar het tweede jaar is dat meestal nog maar 1 of 2 kilo, en daarna zelfs nog iets langzamer. Meestal groeien kinderen dan wel in de lengte, maar worden niet echt heel veel zwaarder.

En natuurlijk heb verschil in kinderen. De een heeft aanleg om wat steviger te zijn dan de ander. Gelukkig zijn niet
alle mensen precies hetzelfde!

Hoe krijg je je kind aan het eten?

Maar wat kun je er nu aan doen om te zorgen dat je kind toch gaat eten? Hier wat tips.

Houd het gezellig

Eten moet gezellig en relaxed zijn, en dat is het niet als je probeert er hapjes in te krijgen of voortdurend zit
te pushen nog een hap te nemen. Je kunt een kind niet dwingen te eten. Je kunt het in de mond stoppen, maar als ze
niks willen doorslikken doen ze dat niet. In sommige gevallen wordt het zelfs een manier om (negatieve) aandacht te trekken. Want met eten heeft je kind dus de macht, en daar kan het zich heel goed van bewust zijn. Zet het eten op tafel, probeer wel te koken wat hij lekker vindt of waarvan je hoopt dat hij wat eet. Je kunt veel groenten verstoppen in bijvoorbeeld lasagne. En gaat het goed, geef je kind complimentjes. Wel prijzen, niet straffen of klagen. Eten moet gezellig zijn!

Zelf laten eten

Iets anders wat je niet moet doen is je kind (als dat al wat groter is) nog gaan voeren met een lepeltje. Laat het zelf eten, desnoods met de handen. En, ook een belangrijke, laat hem zelf opscheppen!

Toetjes

Het toetje is geen beloning maar gewoon onderdeel van de maaltije. Gebruik het ook niet als beloning of straf. Als je het toetje alleen geeft als het bord met avondeten leeg gegeten is schep je het idee dat het gewone eten vies is, en dat hij als beloning dat hij dat vieze eten opeet nu een toetje krijgt. Dus ook als je kind niks eet moet je gewoon een toetje geven. Probeer het dan wel gezond te houden, geef bijvoorbeeld biologische volle yoghurt met wat jam er in - krijgt hij toch wat gezonds binnen.

Betrek je kind bij de voorbereidingen

Laat je kind meehelpen met koken. Laat ze zelf een groente uitkiezen, doe samen boodschappen, laat ze ook zelf helpen met klaarmaken.

Wek hun interesse in nieuw voedsel op door er meer over te vertellen. Vertel bijvoorbeeld dat Chinese kinderen heel vaak tofu eten en serveer een Chinese roerbakschotel met eetstokjes.

Niet teveel snoep of drinken van te voren

Let op dat kinderen voor het avondeten niet te veel snoepen of veel drinken. Bijvoorbeeld Fristi vult erg op.

Kleine porties

Koop eens van die hele kleine stevige glaasjes. Als je daar wat sap of melk of zo in schenkt, lijkt het heel weinig en heeft je kind zo haar glaasje leeg. Vergeet niet om hem flink te prijzen als er iets op gaat. Dat geldt natuurlijk ook voor de maaltijden.

En verder

Zet van alles op tafel - desnoods ook wat droog brood als je kind dat wel eet. Laat iedereen zich alleen met zijn eigen bord bemoeien en als iedereen klaar is (ook al heeft je kind niets gegeten) wordt er weer afgeruimd.

 

He, bah, groente

Groente en peulvruchten zijn over het algemeen geen favoriet bij kinderen die slecht eten. Hier nog wat tips die je kind over de streep kunnen trekken:

 

  • Laat kinderen kleine beetjes groente bij wijze van snacks met hun handen eten. Snij groenten in reepjes, stoom ze zachtjes en serveer ze eventueel met een dipsausje.
  • Experimenteer met leuk uitziende groenten zoals babywortelen, babymaïs of kerstomaten, het hart van bloemkolen of broccoli.
  • Combineer groenten met verschillende kleuren.
  • Serveer de groente eens rauwe of gestoofd in plaats van gekookt.
  • Doe een lekker sausje over de groente heen.
  • Een eigen moestuintje kan wonderen doen. Geef kinderen hun eigen bedje met gemakkelijk te kweken groenten en fruit (radijsjes, waterkers, sla, bonen, wortels, aardbeien enz.). Ze zullen trots zijn en met plezier eten van hun zelf gekweekte oogst. Kan ook in potjes op het balkon!

 

Het snackbordje tussendoor

Weet je al dat je kind 's avonds niets gaat eten, heb je even geen zin in de strijd en wil je toch zorgen dat er iets naar binnen gaat? Maak een "snackbordje". Maak rond een uur of vier een snackbordje met vanalles wat, lekker en gezond. Bijv. plakjes komkommer, kleine tomaatjes, twee blokjes kaas, vijf chipjes, een opgerold plakje salami... iets dat ze lekker vinden maar dat wel gezond is. TV aan, kind er voor, bordje in de hand, een klein feestje.

 

bron:

Alles over kinderen ©
  • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2023 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel