Hoe ontwikkelt de grove en fijne motoriek zich? Welke motorische ontwikkeling maakt je peuter door tussen de 2 en 4 jaar?

2 - 3 jaar

Je kind bouwt nu zijn basale motoriek verder uit. Hij gaat steeds beter rennen, springen en klimmen. Het is daarbij van groot belang om kinderen zoveel mogelijk ongehinderd hun gang te laten gaan. Laat hem vooral niet te veel binnen spelen. Buiten zijn de mogelijkheden om te rennen, klimmen en lekker te ravotten veel groter.

Door veel te bewegen, leren kinderen inschatten, wat hun mogelijkheden zijn. Ze ervaren dat ze best van een boomstronk op de grond kunnen springen en dat – aan mama’s hand - over een omgevallen boom lopen, een koud kunstje is.

Het evenwichtssysteem, de tastzin en het houdings- en bewegingsgevoel van kinderen wordt steeds verder uitgebouwd. Je peuter kan nu bijvoorbeeld in een stilstaande trein vaststellen, dat niet hijzelf beweegt, maar de trein waar hij naar kijkt.

Ook kan je kind nu goed het verschil voelen tussen een helling en een vlak stuk weg en daar zijn lichaamshouding op aanpassen. Veel kinderen zullen het nu leuk vinden om liedjes met bewegingen (‘In de maneschijn’) te leren, op stoelen en tafels te klimmen, of zonder hulp van de glijbaan af te gaan.

3 - 4 jaar

Tegen de tijd dat je kind naar groep 1 gaat, kan het verbazingwekkend veel: op een driewielertje of een fietsje met
zijwieltjes fietsen, z’n eigen schoentjes aantrekken, even op een been staan, een eenvoudige koprol maken en hinkelen (of iets wat daar voor door moet gaan).

Kinderen die hun eigen lijfje in voorgaande jaren goed hebben leren kennen, zullen nu graag bewegen. Ze dansen, rennen, voetballen, huppelen, springen en klimmen. Als ouder hoef je nu eigenlijk alleen maar te zorgen, dat je kind de ruimte krijgt.

De motorische ontwikkeling van een kind tussen de twee en vier jaar verloopt bij ieder kind weer anders. Kan het ene kind al met drie jaar zelfstandig een trap op- en aflopen,het andere kind doet daar wat langer over.

Aan- en uitkleden

Je kind leert zichzelf uit- en aankleden in de leeftijd tussen twee en vier jaar. Uitkleden gaat vaak het gemakkelijkst. Bij het aankleden heeft je kind eerst nog hulp nodig. Ritsen en veters zijn eerst nog lastig voor je kind.

Grove motoriek

Je kind zal steeds beter kunnen bewegen.Lopen, rennen, klimmen en springen gaan gemakkelijker.Ook leert hij koppeltje duikelen. Op een driewieler fietsen en later op een fiets met zijwieltjes zijn een favoriete bezigheid.

Fijne motoriek

De fijne motoriek gaat ook hard vooruit in deze periode. Je kind kan nu torens bouwen, met een potlood krassen, bladzijden van een boek omslaan en zelf eten. Het krassen gaat over in tekenen. Hij gaat nu van te voren bedenken wat hij wil tekenen. In deze tijd tekent hij zijn eerste poppetje: een koppoter, dat wil zeggen een poppetje dat bestaat uit een groot hoofd en strepen die de benen voorstellen. Het is leuk om die tekening voor hem te bewaren en op de achterkant de datum te zetten.

  • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2024 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel