Wil je de ontwikkeling van je peuter van maand tot maand volgen? Hier geven we vast een voorproefje:

2 jaar: maand 24
De komende twee jaar zal je kind een stormachtige ontwikkeling doormaken. Je kunt het je waarschijnlijk nog niet
voorstellen, maar over 2 jaar praat je kind als de beste, kan hij lopen en fietsen en rennen en dansen, kan hij helemaal zelfstandig eten en helemaal zelfstandig naar de wc. Moeilijk voor te stellen? Ach welnee, dat dat kleine mensje dat je 2 jaar geleden voor het eerst in je armen hield , en dat nog helemaal niks alleen kon ( nou ja, eten en huilen en...) nu al weer zo groot is en zo veel al kan, dat hield je toen toch ook niet voor mogelijk...

Hoe ziet jouw leven als ouder eruit?
Als je je opmaakt voor die beroemde: peuterpubertijd, ontspan!! Het is het tweede jaar van zijn leven, (het eerste heb je al gehad en dat is je ook gelukt!) en wat ontwikkeling van je kind betreft is het een geweldig jaar! Je kind kan nu goed lopen en begint al zelf te spelen. Het kan al heel goed duidelijk maken wat het wil, en begrijpt meer dan het kan zeggen. En die tomeloze nieuwsgierigheid wordt - op z'n minst een beetje - in evenwicht gebracht doordat hij regels begint te begrijpen. Twee-jarigen testen de grenzen van hun ouders en zijn het regelmatig met hun ouders oneens, maar ze ontwikkelen ook de wens om hun ouders een plezier te doen. Ze willen erg graag lief zijn, ze willen je graag je helpen!

Bewustwording: je peuter leert de wereld om zich heen beter begrijpen
Een dreumes is zich alleen bewust van wat direct voor z'n neus staat. Maar tegen de tijd dat kinderen 2 worden, worden ze zich bewust van de wereld om heb heen en dit begrip wordt in de loop van het komend half jaar steeds groter. Nee, we hebben het niet over het heelal, maar over de gewone wereld om je peuter heen. Begrippen als Hier, Daar, Binnen, Buiten, Ver weg, Dichtbij, In de lucht, Onder het bed. Je kunt het zelf merken, in de woorden die je al kunt gebruiken, maar ook door hem dingen te vragen als: "breng me de bal eens die daar in de hoek ligt?"

Je kunt je peuter helpen door:

 • Over mensen te praten die niet direct in de kamer zijn: Oma is niet hier, nee die is in...pappa is naar zijn werk, etc.
 • Geef hem eenvoudige instructies: "leg dat eens voor mamma OP het bed"
 • Stel vragen waarbij je kind plekken moet benoemen: waar wonen vogels, waar vliegen vliegtuigen, waar is de deur?

  Taalontwikkeling
  Praten met je kindje is in dit stadium van z'n ontwikkeling één van de beste dingen die je voor hem kan doen. Onderzoek toont aan dat kinderen met moeders die veel met ze praten een veel grotere vocabulaire hebben dan kinderen met moeders die dit weinig doen. En vaders spelen hier een grote rol, kinderen met vaders die veel met ze kletsen, hebben een nog veel grotere woordenschat! Dat komt omdat - zegt het onderzoek - moeders veel lieve kozende, zachte woorden gebruiken, die vaak betrekking hebben op het wereldje van de peuter, terwijl vaders eerder zullen praten over andere zaken. Een kind van 24 maanden heeft een woorden schat van 50-75 woorden en begint nu aan een nieuwe uitdaging: van die woorden zinnen maken!! Dit is de fase van 2-woordzinnen: wil melk, ikke slapen.

  Waarschuwing: als je kind niet veel meer dan 20 woorden gebruikt, kun je een gehoortest overwegen.

  Help je kind met zinnen maken door:

 • de korte zinnetjes te herhalen als hele zin. "Wil melk" wordt dan "Moet mamma even melk in je beker doen?" Verbeter de grammatica niet. Peuters leren van nadoen. Zeg het gewoon zelf nog een keer goed.
 • "Dwing" ze niet de zin wel goed te zeggen, heb geduld!
 • Lees veel samen boekjes en bespreek wat je op de plaatjes ziet.

  bron: www.babyenkind.nl ©

 • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2024 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel