Een positief zelfbeeld is voor ieder mens belangrijk. Als je kind van zichzelf denkt dat hij aardig is en de moeite waard, dan geeft hem dit veel zelfvertrouwen. Kinderen leren over zichzelf te denken door wat je als ouder tegen hen zegt. Heb je een positieve manier van opvoeden, dan krijgt je kind het gevoel gewaardeerd te worden. Hij voelt zich geaccepteerd. Je kind kan dan een positief zelfbeeld ontwikkelen.

Het gedrag van je kind waarderen

Denkt je kind positief over zichzelf, dan beïnvloedt dit ook zijn gedrag. Hij denkt dat jij hem lief vindt en is daardoor eerder geneigd zich prettig te gedragen. Hij zal je bijvoorbeeld uit zichzelf gaan helpen met een huishoudelijk klusje. Dan is het goed dat je dat benoemt en positief waardeert. Hij zal zich opnieuw goed voelen over zichzelf. Dit bevestigen van positief gedrag is onmisbaar voor het opbouwen van een positief zelfbeeld.

Risico's

Ouders zijn voor kinderen heel belangrijk voor de vorming van hun zelfbeeld. Immers, de relatie met je kind is intensief. Je kind hecht veel waarde aan je opmerkingen. Zeker als je ze vaak herhaalt. Kinderen kunnen heel gevoelig zijn voor de opmerkingen van hun ouders. Als je regelmatig negatief reageert op ongewenst gedrag van je kind en weinig positieve opmerkingen maakt, gaat je kind eerder van zichzelf denken dat het niet de moeite waard is. Hij ontwikkelt dan ook eerder een negatief zelfbeeld. En dat bepaalt hoe hij zich voelt en zich gedraagt.

Wat je als ouder kunt doen

Het is goed om je kind gedurende de dag regelmatig te vertellen dat je hem waardeert, dat hij iets doet wat je knap of goed vindt. Al die kleine positieve opmerkingen slaat hij op en geven hem een goed gevoel over zichzelf. Doet je kind iets wat niet helemaal goed ging, dan kun je het beste opbouwende kritiek geven. Een voorbeeld: "Je hebt zelf je handen gewassen. Dat vind ik knap van je. Probeer de volgende keer de kraan weer dicht te doen."

  • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2024 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel