De seksuele ontwikkeling van je kind begint al bij de geboorte. Het begrip seksualiteit omvat immers veel meer dan alleen seks. Bij kleine kinderen gaat het vooral om het zich bekend maken en vertrouwd raken met hun lichaam.

Ontdekkingsreis

Een kind kent geen gevoel van schaamte. Hij geniet van elke aanraking, kus en knuffel die hij krijgt. Als iets goed voelt, wil hij meer, bevalt het hem niet, dan weert hij het af. Hij handelt op basis van zijn zintuigen. Halverwege zijn eerste levensjaar gaat je kind zijn lichaam ontdekken. Elk lichaamsdeel wordt aan een grondige inspectie onderworpen. Hoe ziet het er uit? Kan ik het bewegen en wat kan ik er mee doen? Maar vooral, voelt het prettig? Je kind zal zijn geslachtsdelen daarbij niet overslaan. Als een kind tussen de twee en vier jaar is, is zijn eigen lichaam enorm interessant. Het aanraken van zijn geslachtsdeel geeft een fijn gevoel en hij kan dit dan ook te pas en te onpas doen. Dit wordt peutermasturbatie genoemd.

Spelletjes

Omdat kinderen in deze leeftijd het verschil ontdekken tussen jongens en meisjes, krijgen ze ook steeds meer
belangstelling voor het lichaam van hun vriendje of vriendinnetje. Als ze samen spelen, zijn spelletjes als ‘doktertje’ en ‘vader en moedertje’ erg populair. Van schaamte is totaal geen sprake. Het is een heel normale ontwikkeling bij peuters, waar je je niet ongerust over hoeft te maken.

Waarom?

De kunst is om aan de ene kant niet geheimzinnig te doen over seksualiteit en het aan de andere kant niet aan je kind op te dringen. Als je kind bijvoorbeeld iemand ontmoet die zwanger is, of hij ziet jou of je partner naakt, dan kan er een vraag komen. Dit gebeurt meestal pas als je kind een jaar of drie is. Geef gerust antwoord op zijn vragen, maar maak het niet te ingewikkeld. Als je het voor zijn gevoel niet duidelijk genoeg hebt uit gelegd, volgt er vanzelf een ‘waarom?’. Krijg je geen reactie meer, dan is je kind, voorlopig, tevreden met wat je hebt verteld.

Als vanzelf

Als je al op jonge leeftijd de vragen van je kind beantwoordt, hem de ruimte geeft om zijn eigen lichaam te verkennen en te ontdekken wat hij prettig vindt, verloopt de seksuele ontwikkeling als vanzelf. Het officiële gesprek over ‘de bloemetjes en de bijtjes’ op latere leeftijd is niet echt meer nodig. De vragen van je kind worden naarmate hij ouder wordt vanzelf gedetailleerder. Als je uit jezelf iets uit wilt leggen, bijvoorbeeld omdat er een broertje of zusje op komst is, kun je erover beginnen. Als je kind niet geïnteresseerd is, merk je dat snel genoeg. Want als iets anders zijn aandacht trekt, blijft hij echt niet braaf naar jou luisteren. Als je meer informatie wilt of vragen hebt over seksuele ontwikkeling en opvoeding, kun je contact opnemen met het consultatiebureau.

bron: hetkennisweb.nl

 
  • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2023 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel