Dat je peuter slaap nodig hebt, dat weet je natuurlijk wel. Maar weet je ook hoeveel slaap hij per dag nodig
heeft? Hoe zijn slaapcicly is? En wat bijvoorbeeld oorzaken kunnen zijn voor eventuele slaaproblemen...

Slaapcicly

Zowel bij volwassenen als bij kinderen kennen we een verschillende slaapcicly die elkaar afwisselen. Tijdens de slaap maken we verschillende stadia door en onze peuters dus ook. Lichte slaap de REM-slaap (Rapid Eye Movement) wordt afgewisseld met diepe slaap (NON REM-slaap).

Tijdens de NON REM-slaap, de diepe slaap, groeien kinderen en rusten uit. Tijdens deze slaap worden ze moeilijk wakker Tijdens de REM-slaap maken de ogen snelle bewegingen en worden door dromen allerlei ervaringen van de dag verwerkt. Tijdens deze slaap draaien de kinderen zich om en zijn ze wat rusteloos, soms kunnen ze zelfs in hun slaap praten. Als je kind wakker wordt, zal dit meestal op een vaste tijd zijn (ongeveer twee uur nadat het naar bed is gebracht). Dit tijdstip heeft te maken met de afwisseling van diepe en lichte slaap.

In totaal worden er vier stadia onderscheiden. Het eerste stadium is de fase waarin je net in bed ligt en je een beetje doezelt. In het tweede stadium daalt je hersenactiviteit, maar ben je nog wel snel te wekken met een klein geluidje. In het derde stadium kom je in de diepteslaap terecht en word je alleen nog wakker van sterkere prikkels. Het vierde stadium is de REM-slaap.

Voldoende slaap

De behoefte aan slaap verschilt van kind tot kind. Over het algemeen wordt gezegd dat een kind van twee jaar zo'n dertien uur slaap per dag (inclusief middagslaapje) nodig heeft en kinderen van drie jaar zo'n twaalf uur. Maar de ene peuter heeft meer behoefte aan slaap dan de andere. Wanneer je kind actief en opgewekt is, hoef je je geen zorgen te maken. Maar is hij wat prikkelbaar en hangerig, dan zou het kunnen zijn dat je peuter behoefte heeft aan meer (of beter) slapen.

Inslaaptijd en rituelen

Peuters hebben een langere inslaaptijd nodig dan baby's. De overgang van de drukte van de dag naar de nacht is erg groot. Zorg er vooral goed voor dat ze niet 'over hun slaap heen zijn'. Het kost namelijk ook energie om in slaap te komen. Het is raadzaam om de dag rustig af te bouwen en voor het slapen gaan alleen nog rustige dingen te doen.

Voor peuters is het belangrijk om met een vast ritueel naar bed te worden gebracht. Het is dan voor hun duidelijk wat er gaat gebeuren en je kunt gelijk het ritueel gebruiken om een stukje verplichte rust in te bouwen. Lees een boekje, zing een liedje of verzin een eigen ritueel. Het belangrijkste is dat dit iedere avond weer terug komt.

Slaapproblemen

Het kan gebeuren dat je kind moeite heeft met inslapen. Er kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn:

  • te weinig vertrouwen
  • te weinig aandacht
  • ziek zijn/niet lekker voelen

Daarnaast moet je peuter het vertrouwen hebben dat je 'binnen handbereik' bent. Maar ook grenzen geven een gevoel van vertrouwen. Wanneer een peuter onvoldoende duidelijkheid krijgt over wat wel en niet mag, kan hij zich onzeker gaan voelen. Probeer overdag duidelijkheid te creeí«ren en de grenzen goed aan te geven. Je peuter gaat zich hierdoor zekerder voelen en daardoor meer vertrouwen krijgen om de nacht door te slapen.

Wanneer je peuter ziek is of pijn heeft zal hij ook 's nachts meer aandacht nodig hebben. Natuurlijk heeft hij je troost en knuffels nodig maar probeer er wel voor te waken dat het niet een vast patroon gaat worden. Soms, wanneer de pijn al over is, kan het moeilijk zijn het patroon weer te doorbreken. Probeer ook te voorkomen je peuter uit troost 's nachts te voeden. Een beetje water drinken kan natuurlijk wel.

Veiligheid

De slaapkamer van de peuter is ongeveer 18 graden en er is voldoende frisse lucht (geen tocht). Zorg ervoor dat er geen klein speelgoed en/of losse kleine onderdelen in zijn bedje ligt. Zorg er ook voor dat hij niet vanuit zijn bedje met zijn handjes bij (bijvoorbeeld) een stopcontact kan komen. Binnenkort kan je peuter zelf uit het bedje klimmen, of misschien doet hij het al. Stel de bodem op de laatste positie en leg een dikke mat voor zijn bedje. Mocht hij vallen, dan valt hij in ieder geval op de dikke mat.

bron: www.peuteren.nl

  • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2023 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel