Spel is belangrijk voor alle ontwikkelingsgebieden:

  • de grove en fijne motoriek,
  • het denken (de cognitieve ontwikkeling),
  • de taal,
  • de sociaal-emotionele ontwikkeling

creativiteit.

In het boek Babysignalen van Soeting (2010) staan meer spelsuggesties voor het werken met baby’s.

De sensomotorische ontwikkeling

Baby’s maken nog geen knutselwerkjes maar zijn vooral bezig met het ervaren van materialen. Zorg daarom voor een ‘open’ activiteit: een activiteit waardoor kinderen zelf het materiaal kunnen uitproberen op hun eigen manier. Let op je materiaalkeuze want kleine kinderen hebben een grove motoriek. Zij vinden het dus veel lekkerder om op een heel groot vel te verven dan op een A4-tje.

De motorische ontwikkeling

Klimmen en klauteren met zacht klimmateriaal en kussens is geschikt voor de motorische ontwikkeling van baby’s. Neem heel jonge baby’s in je armen of leg ze bij de andere kinderen in een veilig afgeschermde ruimte, wipstoel of kinderwagen. Stappers vinden het duwen van een kar waarin ze spulletjes vervoeren helemaal het einde.

De sociaal-emotionele ontwikkeling

Kiekeboe spelen en dat herhalen is voor baby’s leuk, omdat de spanning van ‘ het niet meer zien’ leidt tot vreugde wanneer hij jou of een ander kind wel weer ziet. Hoe ouder de baby wordt, hoe meer hij gaat begrijpen dat dingen die hij niet meer ziet nog wel kunnen bestaan.

De cognitieve ontwikkeling

Voorwerpen stapelen of ergens in stoppen en er weer uit halen helpen een baby oorzaak en gevolg te ontdekken.

De taalontwikkeling

Zet de baby’s en de dreumesen bij elkaar en benoem wat je ziet: "Thalia heeft vandaag een groene broek aan, zien jullie dat? Schud jij nee Bas?". Doe de handeling na: schud nee en vraag: "Welke kleur is Thalia’s broek dan?"
Ondersteun je taal met gebaren zoals wijzen, uitbeelden en nadoen en met mimiek. Je kunt altijd een gesprek aangaan door in te spelen op de interesses en handelingen van baby’s. Grijp de kansen die zich voordoen. Een belangrijk aspect van de taalontwikkeling is het vormen van klanken. Zing daarom veel en zorg ervoor dat de baby daarbij je mond kan zien.

bron: Nederlands Jeugdinstituut

  • e-book

    E-Thema Aarde, zand & water
    E-Thema Aarde, zand & water

    De activiteiten zijn gericht op de sociaal-emotionele ontwikkeling en de grove en fijne motoriek van een kind. Lekker experimenteren, voelen en ruiken aan aarde, zand en water.

    Incl. woordkaarten

    € 5,00
  • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2024 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel