Peuters en kleuters bij de tandarts
Allereerst is het goed om te kijken naar de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt. Peuters zijn nog maar net begonnen om hun eigen lichaam te ontdekken. Vaak vinden ze het knippen van het haar of de nagels al eng. Wat gebeurt er met mijn haar, doet het pijn en knip je niet in mijn tenen? Er zijn peuters die erg boos worden als ze bloed zien, nadat ze gevallen zijn. Sommige willen al een pleister als je nauwelijks een plekje ziet. De fascinatie voor hun eigen lichamelijke integriteit is waarschijnlijk een van de redenen waarom ze plotseling bang zijn voor een arts. Maar ook de besmettelijkheid van emoties kan een reden zijn. Soms krijgen kinderen emotionele boodschappen van ouders door, die duidelijk maken dat de tandarts iemand is om bang voor te zijn. Als vader al laat zien hoe bang hij is voor de injectie die hij zal krijgen om de pijn tegen te gaan tijdens het boren, dan zal de boodschap duidelijk zijn voor het kind. Je kunt beter benadrukken dat het bezoek niet pijnlijk of beangstigend hoeft te zijn. Een peuter vindt vaak al troost als hij bij moeder op schoot mag blijven zitten of als de tandarts vertelt dat hij die mooie nieuwe tanden wel eens zou willen zien.
Kinderen voorbereiden
Een peuter en zeker een kleuter heeft al de beschikking over een redelijke woordenschat en kan dus door ouders goed worden voorbereid. Uiteindelijk gaat het om het veilig voelen van het kind. Een kind dat zich veilig weet bij de moeder zal zich veilig voelen bij de tandarts als moeder er bij blijft en hem gerust heeft gesteld. Een kind zal zijn angst ook overwinnen als die serieus genomen wordt en als hij er niet om wordt uitgelachen. Verder kun je het kind al vertellen wat er gaat gebeuren en waarom het gaat gebeuren. Vergeet niet als ouders zelf kalm te blijven, ook als je het vertelt. Maar ga niet iets vertellen wat niet waar is. Als je kind een inenting nodig heeft zal dat echt even pijn doen, maar het is wel zo weer voorbij.
Tips
- Neem uw kind zo vroeg mogelijk mee om te laten ervaren wat een tandarts doet, wanneer je zelf angstig bent, zal een kind dat ALTIJD oppikken. Hoe goed je als ouder ook je best doet om je angst te verbergen, je kind voelt de spanning bij jou.
- Zeg aan een kind NOOIT ; we gaan naar de tandarts maar er gaat niks gebeuren. Je schakelt bij een kind met bovenstaande woorden de alarmfase in. "Oh" denkt een kind; "er kan hier dus kennelijk iets gebeuren". Je zegt immers ook niet; we gaan naar de winkel maar er gaat niets gebeuren! Zeg WEL; we gaan naar de tandarts, die met een spiegeltje naar onze tanden en kiezen kijkt om te controleren, iedereen doet dit, het is belangrijk, de tandarts of mondhygiënist helpt ons om het gebit gezond te houden.
- Tijdens een controle bij de tandarts is het zinvol wanneer u als ouder erbij bent en toekijkt, laat de rest over aan de tandarts.
- Overleg met de tandarts voor u de eerste keer met uw kind komt, of er extra tijd kan worden uitgetrokken om het kind laten rondkijken en uitleg geven over "alle" apparatuur rondom de stoel. Welke geluiden komen waar vandaan? Wat is een speekselzuiger en wat doet deze? Laat je kind de favoriete knuffel meenemen en laat deze alvast eens in de stoel zitten.
- Vraag aan de tandarts bij het behandelen van kinderen om exact uit te leggen en te demonstreren wat hij/zij gaat doen en hoeveel tellen dat duurt.
- Vraag aan je kind of hij/zij 't leuk vind om in een spiegel mee te kijken tijdens de behandeling als dat mogelijk is.
- Heeft je tandarts hier geen tijd voor, dan maak een afspraak bij de Amalia kliniek en vermeld dat het om een eerste afspraak gaat voor uw kind.
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken