Eten geven aan een kieskeurige peuter is altijd moeilijk. Het wordt nog moeilijker bij voedselallergieën of problemen met de spijsvertering. Er is een verschil tussen een echte voedselallergie (een ernstig medisch probleem) en het niet verdragen van bepaalde voeding (intolerantie), wat alleen maar lastig is. Hier lees je hoe je het verschil kunt zien hoe je ermee omgaat.

Allergische reacties treden op als het lichaam antistoffen tegen eiwitten in het voedsel gaat aanmaken. Een ernstige allergische reactie, waarbij ademhalingsmoeilijkheden en flauwte optreden en iemand in shock kan raken, kan levensbedreigend zijn. Sommige mensen zijn zo gevoelig dat ze al een hevige reactie krijgen als de ijsverkoper voor het opscheppen van hun sorbetijs dezelfde afgespoelde lepel gebruikt als voor het roomijs van anderen. Gelukkig zijn de meeste allergische reacties milder. De symptomen kunnen zijn: netelroos en andere rode vlekkerige uitslag, diarree, braken, een loopneus en een piepende ademhaling.

Melk is de meest voorkomende oorzaak van allergische reacties bij kleine kinderen. Ongeveer twee of drie op de 100 kinderen hebben last van koemelkallergie. Ongeveer 95% groeit hier overheen tegen de tijd dat ze een jaar of 4 zijn. Ook veelvoorkomende allergieën zijn allergieën voor noten, schaaldieren en eiwit. Over reacties op deze soorten voedsel zal het kind minder snel heen groeien (soms zelfs nooit).

Pinda's zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van allergische reacties. Het zijn niet echt noten. Het zijn groenten, net als erwten. Kinderen die allergisch zijn voor pinda's zijn dus vaak niet allergisch voor amandelen, walnoten of andere echte noten. Onthoud ook dat kinderen onder de 4 jaar geen hele noten mogen eten. Ze kunnen die nog niet goed fijnmalen met hun tanden. Daardoor kunnen ze makkelijk stukjes in de longen ademen en zouden ze zich ernstig kunnen verslikken. Intolerantie voor bepaald voedsel is een minder ernstig maar nog steeds lastig probleem. Het meest gangbaar is:

Lactose-intolerantie: moeilijkheden met het verteren van de natuurlijke suikers in melk. Binnen 30 minuten tot 2 uur na het drinken van melk krijgt het kind last van winderigheid, een opgeblazen buik en diarree. Lactose-intolerantie kan op elke leeftijd beginnen, maar het komt het meest voor bij kinderen ouder dan 4 of 5 jaar. Kinderen met een echte voedselallergie kunnen zelfs een klein beetje van het allergieverwekkende voedingsmiddel niet verdragen. Lactose-intolerantie is aan de andere kant minder 'absoluut'. Melkproducten zoals yoghurt of kaas veroorzaken vaak geen problemen, omdat de lactose tijdens de verwerking is afgebroken. Sommige kinderen kunnen een klein beetje melk drinken, maar krijgen wel symptomen als ze te veel naar binnen krijgen.

Glutenintolerantie, het niet kunnen verteren van een bepaald eiwit in tarwe, kan ernstig zijn. Men denkt dat dit een erfelijk immuunprobleem van het darmkanaal is. Deze intolerantie kan leiden tot problemen met de opname van diverse voedingsstoffen, weinig groei, weinig gewichtstoename, diarree, verstopping en irritaties. Glutenintolerantie kan snel optreden nadat je je kindje voor het eerst tarweproducten hebt gegeven, zoals pap of brood. Wat je kunt doen als je denkt dat je kind een voedselallergie of -intolerantie heeft. Overleg dan met je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een kinderarts. Stel niet zelf een diagnose. Voedselallergieën zijn een vak apart. Als je kind last heeft van ernstige allergieën, dan moet je je goed informeren over de samenstelling van voedselproducten. Gluten kunnen bijvoorbeeld verborgen zitten in vanille-extract, gehydrolyseerde groente-eiwitten en ketchup. Om er zeker van te zijn dat het dieet van je kind ondanks de nodige beperkingen in balans blijft, kun je naar een kinderdiëtist gaan.

Kinderen met lactose-intolerantie kunnen lactosevrije melk en zuivelproducten drinken, of kauwbare lactasetabletten innemen ter vervanging van het ontbrekende enzym. Als je kind een intolerantie heeft voor veel zuivelproducten, moet je ervoor zorgen dat je kindje genoeg calcium in andere vormen binnen krijgt. Met calcium verrijkt sinaasappelsap is dan bijvoorbeeld een prima vervanging voor melk.

Verzorgers, crècheleiders en vrienden die je kind te eten geven, moeten niet alleen alles weten over de allergie. Ze moeten ook weten wat ze moeten doen bij een allergische reactie. Je kinderarts kan je een speciale 'pen' met adrenaline voorschrijven, die meteen gebruikt kan worden bij hevige reacties. Leg deze pennen overal: in de auto, thuis, op de crèche. Laat iedereen weten hoe ze de pennen moeten gebruiken en vervang ze als de pennen over de verloopdatum heen zijn.

Tips om het te voorkomen:

Je kind heeft een grotere kans op problemen als allergieën in de familie voorkomen. Borstvoeding lijkt bescherming tegen melkallergieën te geven. Het kan helpen om je kind minstens één jaar borstvoeding te geven. En geef je kind tot één jaar geen tarwe, eiwit, zeevruchten en koemelkproducten.

bron: Pampers

  • Peuteractiviteitenweb

Dit vinden je kind(eren) geweldig!

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2024 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel