Ieder huisje heeft zijn kleurtje…
Welke kleur heeft het huisje op woensdag? Ach, het is nog niet nodig dat peuters de dagen van de week moeten kennen, maar als we ze dat spelenderwijs kunnen bijbrengen d.m.v. kleuren en afbeeldingen kan dat best. Zeker als je ziet dat ze er plezier in hebben. Niets moet alles mag. Want kinderen moeten blijven spelen!

Bekijk de "dagen van de week" planbordkaarten die wij voor de vogelhuisjes gebruikten. 
​Er zitten ook nog eens extra activiteiten in dit pakket. 

Op het Kinderdagverblijf en Gastouderopvang werken we ook o.a. met dagritmekaarten in combinantie met de dagen van de week planbordkaarten. Elke dag heeft zijn eigen kleur en plaatje. We nemen met de kinderen elke dag de dag door zodat ze weten wat we gaan doen. Zoals knutselen, zang-en dans activiteiten, fruit eten, buiten spelen, slapen, opblijven en noem maar op. We hebben 78 dagritmekaarten dus voor elk moment of situatie is er wel een kaartje. Je kunt het zo gek niet bedenken.
De kaarten hangen we op een bord. Met een pijl wijzen we het kaartje aan wat we op dat moment aan het doen zijn. Als je vergeet de pijl verder te zetten, valt het de kinderen meteen op. 


Je kunt natuurlijk je eigen dagindeling maken. Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld.
 
Het "dag planbordkaartje" plakken we er ook bij. Op woensdag is het de kleur roze en er staat een hondje op:  “woef” van woensdag. De kinderen weten het al heel goed. Zeker als we het volgende liedje erbij zingen:

Luister goed, ik heb een vraag.
Wat voor dag is het vandaag?
Is het maandag, dinsdag, woensdag,
is het donderdag ja of nee?
Is het vrijdag, zaterdag of zondag?
Wie heeft er een idee!


Bij “woensdag” knikken we. Zo weten de kinderen dat het woensdag is. “Wie heeft er een idee!” WOENSDAAAAAAAG!!! roepen ze in koor. 


Ik stuitte op een geweldig idee. Iets wat de kinderen zeker geweldig gaan vinden….vogelhuisjes die de dagen van de week aanduiden. Elk huisje heeft zijn eigen kleurtje dat overeenkomt met de dagen van de week planbordkaartjes. Het leek mij ook erg leuk, als het vogelhuisje ook open kan zodat je er voorwerpen in kunt leggen wat je die dag wilt doen. Bijvoorbeeld een klein boekje erin leggen met het dagritmekaartje “boekje voorlezen” erbij.  Of een klein cadeautje of een ballon erin leggen met het dagritmekaartje “verjaardag”, voor als er die dag een kindje jarig is. Dat dagritmekaartje plak je op het bord erbij. 

Bij de Intratuin vond ik vogelhuisjes. Ik kocht er 7. 
Ik schuurde en verfde de huisjes in de kleur van het desbetreffende dag planbordkaartje. Gewoon met acryl verf waar de kinderen ook mee verven. Daarna plakte ik de plaatjes op die ook op het planbordkaartje staat en verniste (optioneel) alle huisjes.  Wat een kleurrijk geheel. Natuurlijk hoort er ook een vogeltje bij. Het vogeltje gaat zitten in het vogelhuisje op de dag dat het is. Duidelijk toch? Ik had thuis nog een vogeltje die ik oppimpte met gekleurde veren, ook natuurlijk in dezelfde kleuren als de planbordkaartjes. Het past precies.
Bij de Action ging ik op zoek naar voorwerpen die ik in het vogelhuisje kan stoppen. Ik vond o.a. een klein balletje en een dobbelsteen. De bal staat voor sportactiviteiten en de dobbelsteen voor spelactiviteiten. Je kunt er een blokje inleggen voor als ze gaan bouwen. Een kwastje/verfpotje voor als ze gaan verven/knutselen...

Ook vond ik kerstverlichting op batterijen. Dat bracht mij op het idee om de vogelhuisjes op donkere dagen gezellig te verlichten. Een beetje sneeuw erbij en je hebt een leuk tafereeltje. 

Ook leuk voor de donkere dagen

  • Peuteractiviteitenweb

Kortingscode

Gebruik de kortingscode THEMA voor al onze Thema Draaiboeken.
Maak je keuze uit één van onze:

Schitterend...

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden

© 2014 - 2024 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel