Geschreven door ©Hellen van Tilborg . Wijkmanager kinderopvang & praktijkopleider

Jaren geleden heb ik in het kader van mijn opleiding, Pedagogsich Managerment Kinderopvang, een te gek project uitgevoerd. We hebben destijds een locatie omgetoverd naar een groen kinderdagverblijf. Natuurbeleving stond centraal op die locatie. Kinderen genoten van deze natuur en hielpen enthousiast mee in de moestuin. Tijdens sinterklaas stond niet de goedheiligman centraal maar gingen we in op de verzorging van zijn paard. We maakten een stal in de tuin en iedere dag werden de (stok)paarden trouw verzorgd. We bekeken het eten van het paard, leerden hen verzorgen en bezochten zelfs een echt paard. Prachtig om te zien hoe vrij kinderen zich kunnen voelen in de natuur. Er zijn zoveel kansen om de ontwikkeling te stimuleren wanneer je in de natuur bent en hier bewust mee bezig bent! Van ouders kregen wij ook veel positieve reacties. Ze vonden het fijn dat wij aandacht besteedde aan de natuur omdat ze bijvoorbeeld thuis geen tuin hadden of simpelweg een te druk schema hadden om kinderen kennis te laten maken met de natuur.

Waar wij als kinderen nauwelijks te maken kregen met een digitale wereld en nog regelmatig buiten speelden en hutten bouwden lijkt het in de huidige digitale wereld steeds minder te worden.  Kinderen verdwijnen vaker achter een beeldscherm. Uiteraard hoort dit ook bij deze tijd maar er liggen ook zoveel kansen in de natuur, daarnaast is de natuur een groot onderdeel van de omgeving van het kind. Kinderen herkennen zaken in de natuur en willen hier graag meer over leren. 

Destijds ben ik op zoek gegaan naar informatie op internet waar ik de mooiste locaties tegen kwam. Van voorbeelden in Zweden en Denemarken tot een BSO in Nederland waar men in het bos opvang aanbiedt. Wat mij opviel tijdens de gesprekken die gevoerd werden met managers en medewerkers over groene kinderopvang is dat men vaak denkt in moeilijkheden in plaats van mogelijkheden.  De kunst is om te kijken wat wel past binnen de bestaande situatie? Hoe kunnen we binnen de kinderopvang kinderen kennis laten maken met de natuur en hoe organiseren we ontwikkelingsgerichte activiteiten in de natuur?

 Met een paar kleine tips kom je al heel ver:

  • Verwijder op je speelplaats een paar tegels en maak hier een tuintje, dit kan een moestuin of een bloementuin zijn.
  • Het thema dieren komt op ieder kinderdagverblijf weleens aan bod. Geef dit thema een twist door bijvoorbeeld in te gaan op de dieren in de tuin, de insecten.
  • Leg grote en kleine takken op je speelplaats. Met takken en touw maken kinderen de mooiste natuurlijke hutten.
  • Zorg voor laarzen, overalls en regenjassen. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel!
  • Haal de natuur naar binnen. Laat de kinderen kennis maken met het zaaien, verzorgen en oogsten van bijvoorbeeld groenten die je kweekt op de vensterbank. Zet bloemetjes op de vensterbank en verzorg deze samen met de kinderen. Maar wat dacht je van bijvoorbeeld dennenappels, herfstbladeren, schelpen, beukennootjes in de zand-watertafel.
  • Haal dieren naar de kinderopvang. dit kan al klein door bijvoorbeeld regenwormen in een doorzichtige bak met grond te stoppen. Kinderen zien dan hoe de wormen gangen graven in de grond. Laat zien hoe een rups zich ontwikkeld naar vlinder en hoe een kikkervisje een kikker wordt. Een tip is om eens op internet te zoeken naar lespakketten, hier zijn veel interessante en vaak gratis lespakketten te vinden. Ook valt er na te denken over dieren in de tuin zoals bijvoorbeeld kippen.
  • Ga tijdens een uitje eens naar het bos of de kinderboerderij.
  • Een paar emmers water in de zandbak zorgen ook voor natuurbeleving. Maak modder en laat kinderen hier met hun blote voeten ervaren.
  • Koppel de digitale wereld met de natuur. Laat kinderen bijvoorbeeld informatie zoeken op internet om daarna in de natuur op zoek te gaan naar bijvoorbeeld een bepaalde soort spin.

Uiteraard zijn dit maar kleine voorbeeldjes maar deze kunnen al een groot verschil maken. Denk niet te groot en denk vooral in mogelijkheden!

Tot slot nog een inspirerend filmpje van groen cement. Deel deze met je collega’s en inspireer hen ook!

https://www.youtube.com/

 

  • Peuteractiviteitenweb

Uitgelicht:

PeuteractiviteitenKrant

Meld u aan voor onze krant
Aanmelden
© 2014 - 2024 Peuteractiviteitenweb | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel